Griwech- algierskie ciasteczka


Algierskie ciastka griwech. Chrupiące, słodkie. Jeśli miała bym je porównać do czegoś co zna każdy z nas to myślę, że blisko im do naszych polskich faworków. Griwech są jednak dodatkowo oblane słodkim syropem i obsypane sezamem.

SKŁADNIKI:

  • 500 g mąki
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1/2 opakowania proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 150 g masła
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżki octu
  • 90 ml wody
  • 1 łyżka wody z kwiatu pomarańczy
  • olej
  • sezam

Syrop do polania:

  • 1½ szklanki cukru
  • 3/4 szklanki wody
  • 1 łyżka wody z kwiatu pomarańczy
WYKONANIE:

Do garnuszka wlać wodę, wodę z kwiatu pomarańczy i wsypać cukier. Wymieszać i gotować na wolnym ogniu ok. 15 minut. Gotowy syrop odstawić.

Do miski wsypać mąkę, szczyptę soli, aromat waniliowy oraz proszek do pieczenia. Wymieszać i odstawić.

Masło rozpuścić i ostudzić.  Dodać do masła rozbełtane jajko i dobrze wymieszać.
Następnie dodać wszystko do miski z suchymi produktami.

Dodać ocet, wodę oraz wodę z kwiatu pomarańczy i szybko zagnieść elastyczne, miękkie ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.

Ciasto cienko rozwałkować i wycinać kwadraciki a w nich po kilka pasków. Następnie złapać palcami za jeden z rogów ciasta i przeplatać nim pomiędzy paskami. (wpiszcie griwech na youtube aby zobaczyć technikę uplatania ciasta).

Gotowe wkładać na gorący, głęboki olej i smażyć na średnim ogniu aż będą złote z każdej strony.

Usmażone przełożyć prosto do garnuszka z syropem. Po obtoczeniu w syropie wyjąć i posypać sezamem.