Harira- rozgrzewająca, aromatyczna zupa z Algierii


Przed Wami zupa harira. Gęsta, rozgrzewająca, kusząca aromatem przypraw. Najpopularniejsza zupa w Algierii. W zależności od regionu harira występuje w różnych wersjach różniących się składnikami i przyprawami. Dziś mam dla Was przepis na harirę z zachodniej części Algierii.

SKŁADNIKI:


  • 8 lub 10 skrzydełek z kurczaka lub kawałek baraniny albo kawałek wołowiny i kurczaka
  • cebula
  • 2 pomidory
  • 4 łodygi selera naciowego
  • garść ciecierzycy (uprzednio namoczonej lub tej z puszki)
  • cukinia
  • jedna marchewka
  • 3 małe łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • laska cynamonu
  • sól, pieprz, papryka, imbir, kminek, ras el hanout,
  • pół łyżeczki lub łyżeczka suszonej mięty
  • świeża kolendra
  • cytryna
  • kaszka frik (można dać naszą polską jęczmienną perłową drobną)
WYKONANIE:

W garnku podsmażyć przez chwilkę cebulę i starte pomidory a następnie dodać mięso i dolać 2,5 litra wody. 


Dodać pokrojonego selera naciowego, pęczek kolendry, laskę cynamonu i przyprawy. Gotować na małym gazie aby wywar był esencjonalny. 

Gdy mięso będzie już prawie miękkie, dodać marchewkę, cieciorkę oraz cukinie i koncentrat pomidorowy. Gotować do miękkości. 

Następnie wyjąć mięso, laskę cynamonu i pęczek kolendry. Zupę przelać przez sito do drugiego garnka a warzywa przetrzeć w przecieraku lub sicie i dodać do zupy (można też przetrzeć sam seler i cukinie a marchewkę i cieciorkę dodać w całości). 

Spróbować i ewentualnie dodać jeszcze przyprawy. Wsypać trochę kaszki i gotować aż będzie miękka. 

Podawać z posiekaną kolendrą i plasterkiem cytryny który należy wycisnąć do zupy przed jedzeniem.