Mleko kokosowe


Mleko kokosowe- oto jest obiecany przepis.

Szybki, banalnie prosty. Takie mleko lub jak kto woli- napój roślinny nadaje się praktycznie do wszystkiego. Możecie na nim ugotować owsiankę, dolać je do kawy, dodać do potraw czy też przygotować na jego bazie deser. Ilość pomysłów nie ograniczona. Każdy z nietolerancją laktozy lub kto jest weganinem albo po prostu ma ochotę na mleko roślinne powinien wykorzystać ten przepis



1 litr wody źródlanej
200 g wiórków kokosowych niesiarkowanych
gaza opatrunkowa

Do garnka wsypać wiórki, zalać je wodą i wstawić do lodówki na kilka godzin. Po kilku godzinach zagrzać garnek i gotować wiórki z wodą aż woda będzie bardzo ciepła. Następnie wszystko zblendować za pomocą blendera przez ok. 5 minut. Gazę rozłożyć na sitku i przelać mleko kokosowe. Wiórki dokładnie odcisnąć. Mleko przelać do szklanej butelki i przechowywać w lodówce. Rozwarstwienie jest normalnym procesem, wystarczy dokładnie potrząsnąć butelką.