Baghrir- naleśniki tysiąca dziur



Na dobry początek przedstawiam Wam przepis na ,,naleśniki tysiąca dziur'' zwane baghrir. Znane w Algierii i Maroko, tradycyjnie podawane z masłem i miodem. 

SKŁADNIKI:

  • 500 g semoliny
  • 60 g mąki
  • 1 czubata łyżeczka drożdży instant
  • 20 g proszku do pieczenia
  • spora szczypta soli oraz cukru
  • ok. litra ciepłej, przegotowanej wody
WYKONANIE:

Wszystkie składniki oprócz proszku do pieczenia zmiksować dokładnie w dużej misce. Następnie dodać proszek do pieczenia i wymieszać wszystko ponownie. Ciasto zostawić na 15 minut. 


Po upływie czasu wylewamy porcję ciasta za pomocą chochelki na rozgrzaną, suchą patelnie. 
Nie rozprowadzamy ciasta po patelni. 

Smażymy tylko z jednej strony przez ok. minutę.

Podawać z masłem i miodem lub ulubionymi dodatkami.