Wątróbka po algiersku z kuminem


W Algierii wątróbka jest zazwyczaj przyrządzana na grillu w formie szaszłyków lub właśnie z pomidorami i kuminem, serwowana razem z frytkami.

SKŁADNIKI:

  • 600 g wątróbki (baraniej lub innej ulubionej)
  • pomidor (bez skórki)
  • jedna płaska łyżeczka kuminu
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • olej

WYKONANIE:

Na patelni przesmażyć pokrojoną w piórka cebulę a następnie dodać obranego ze skórki i pokrojonego pomidora i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przesmażyć przez chwilę a następnie odstawić.

Oczyszczoną wątróbkę pokroić na kawałki i podsmażyć na czystej patelni. Następnie dodać podsmażoną wcześniej cebulę z pomidorem.

Poddusić przez kilka minut a na koniec dodać sól, pieprz oraz kumin.


Komentarze