Arabski deser mhelbi- druga wersja




200 g ryżu (ja użyłam tym razem mąki ryżowej)
0,5 litra mleka ( i jeszcze szklankę mleka w razie potrzeby)
2 łyżeczki masła
laska cynamonu
3-4 łyżki miodu
szczypta kardamonu
2 łyżki wody z kwiatu pomarańczy (opcjonalnie)
szczypta cynamonu
pół garści płatków migdałowych
Do garnka wsypać ryż, wlać mleko i dodać miód, kardamon, laskę cynamonu i płatki migdałowe. Gotować na małym ogniu aż ryż będzie miękki. W międzyczasie można dolać jeszcze trochę mleka jeśli nasz deser będzie zbyt gęsty. Wyłączyć gaz, wyjąć laskę cynamonu i dodać wodę z kwiatu pomarańczy. Gotowy deser pozostawić w takiej formie lub zblendować i posypać szczyptą cynamonu. Smacznego

www.facebook.com/1szczyptaorientu

Komentarze