Kesra- algierski chlebek


Kesra- algierski rodzaj chleba. Znana również pod nazwami khobz ftir i aghroum. Szukając przepisów na kesrę znajdziecie te w których nie używa się drożdży jak i te w których drożdże się dodaje. Kesra jest idealnym dodatkiem do zup, algierskiej felfli (pieczona papryka z pomidorami). Może być świetnym pieczywem do hummusu. Smakować będzie także jeszcze ciepła, posmarowana cienko masłem. Proponuje wam wypróbowany przeze mnie przepis:


SKŁADNIKI:


  • 500 g semoliny
  • 3/4 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • ciepła woda

WYKONANIE:

Do dużej miski wsypać semolinę, dodać sól oraz olej. 

Zagniatać ciasto i powoli dolewać ciepłą wodę. 

Ciasto powinno być miękkie i lekko klejące się do ręki. 

Formować małe płaskie placki i podsypać je semoliną aby łatwiej je było przenieść na patelnie. 

Kesrę nakłuć widelcem (tylko jedną stronę). Smażyć na suchej i dobrze rozgrzanej patelni kilka minut aż się zarumieni.





Komentarze