Loubia- algierska zupa fasolowa



Loubia czyli algierska fasolowa zupa. Niekiedy podawana razem z kiełbaskami merguez. W zależności od upodobań, loubia ma płynną konsystencję lub gęstą przypominającą sos. Danie to jest szybkie i łatwe w przygotowaniu

SKŁADNIKI:

  • 1 cebula
  • 1 pomidor
  • kilka ząbków czosnku
  • udziki z kurczaka lub kawałek wołowiny/baraniny
  • biała fasola (wcześniej namoczona albo jeśli zależy wam na czasie możecie użyć białej fasolki z puszki)
  • 1 marchewka
  • 1 mały ziemniak
  • natka
  • sól
  • pół łyżeczki pieprzu
  • łyżeczka kminku
  • pół łyżeczki papryki czerwonej
  • szczypta kurkumy

WYKONANIE:

W garnku podsmażyć na odrobinie oleju startą cebulę, pomidora i przeciśnięty przez praskę czosnek. 

Dodać mięso, przesmażyć chwilkę. 

Dodać 250-300 g fasoli (jeśli używacie tej z puszki należy ją dodać dopiero gdy mięso będzie prawie miękkie). 

Zalać wodą. Doprawić przyprawami. Gotować do miękkości mięsa. 

Gdy fasola będzie prawie miękka dodać pokrojoną w talarki marchew i pokrojonego w kostkę ziemniaka. Gotować jeszcze 10 minut. 

Nalać na talerze, dodać kawałki mięsa i posypać natką pietruszki.


Komentarze