Tajine zitoun- kurczak z oliwkami



Jedno z najpyszniejszych i najpopularniejszych dań kuchni Maghrebu. Trochę inną wersje spotkacie w Algierii, trochę inną w Maroko i Tunezji. Przed wami przepis algierski. Koniecznie wypróbujcie, jest przepyszne!


SKŁADNIKI:

  • kilka udek lub pałeczek z kurczaka
  • 1 cebulka
  • kawałek świeżego imbiru
  • 2 laski cynamonu
  • oliwki (ćwierć lub pół kilo)
  • przyprawy: kurkuma, papryka ostra i słodka, zioła do kurczaka

WYKONANIE:

Kurczaka umyć i posypać przyprawami. Wlać odrobinę oliwki do garnka i włożyć kurczaka. Dodać startą cebulą. Poddusić 10 minut. Dodać starty imbir, szczyptę kurkumy i dwie laski cynamonu. Dodać wodę aby przykryła kurczaka. Dodać oliwki (uprzednio obgotować je raz aby pozbyć się słonego smaku: włożyć do zimnej wody, zagotować i odcedzić). Zostawić do duszenia aż część wody odparuje- ok. 25 minut. Następnie wyłożyć na blachę oliwki i kurczaka i na to sos który się ugotował. Przykryć folią i włożyć do piekarnika. Piec ok. 40-60 minut. Podawać do ziemniaków/frytek/ryżu. 

Komentarze