poniedziałek, 4 grudnia 2017

Bourek z mięsem


Bourek- pyszna chrupiąca przekąska serwowana najczęściej jako dodatek do zupy. W Algierii niemal obowiązkowo podawana do hariry i szorby.  

Rodzajów farszu jakimi napełnia się bourek jest wiele np. z mięsem mielonym, z kurczakiem, z krewetkami, z serkiem topionym, z ziemniakami, pieczarkami czy tuńczykiem.
Przed wami przepis na bourek z mięsem mielonym:

SKŁADNIKI:

  • ciasto dioul (kupne lub z tego → przepisu
  • 500 g mięsa wołowego mielonego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • pieprz ziołowy
  • ostra papryka
  • 1 jajko
  • serek topiony (opcjonalnie)
  • olej


WYKONANIE:

Na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju, dodać startą na tarce cebulę i chwilę podsmażyć. 

Dodać mięso oraz przyprawy i mieszając smażyć aż mięso będzie gotowe. 

Dodać jajko i rozmieszać je razem z mięsem uważając aby nie zrobiła się jajecznica. 

Gotowy farsz odstawić na chwilę do ostudzenia. 

Na kuchennym blacie położyć płat ciasta dioul i przeciąć go ostrym nożem na połowę. 

Każdą taką połowę ciasta napełniać nie dużą ilością farszu. 

Składać ciasto w formę trójkącików lub cygar. 

Smażyć na głębokim, rozgrzanym oleju z obu stron. 

Gdy boureki będą już złotego koloru, przekładać je na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. 

Podawać same jako przekąskę lub przystawkę albo jako dodatek do zupy np. algierskiej szorby lub hariry. 

Przepisy na różne wersje algierskiej zupy hariry i szorby znajdziecie na blogu, wpisując w wyszukiwarkę ,,szorba'' i ,,harira''. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz