Ciasto dioul


Ciasto dioul- cieniutkie jak pergamin, używane do przygotowywania chrupiących bourek'ów które są bardzo popularne w krajach arabskich. Okrągłe płaty ciasta dioul można kupić w sklepach albo zrobić samemu. 

Oto przepis:

SKŁADNIKI:

  • 200 g mąki
  • 50 g semoliny
  • 300 ml przegotowanej, ciepłej woda (lub nieco więcej- tyle aby ciasto miało konsystencję taką jak na naleśniki)
  • sól 

WYKONANIE:

Zmieszać wszystkie składniki i za pomocą trzepaczki dokładnie je ze sobą wymieszać aby ciasto nie miało grudek.

  • 1 sposób- patelnie położyć na garnku w którym gotuje się woda (dla niewprawionych polecam właśnie tą metodę)
  • 2 sposób- patelnie postawić na palniku i dobrze rozgrzać
Na rozgrzaną patelnię za pomocą pędzelka kuchennego nakładać ciasto- w taki sposób jak by malowało się ciastem patelnie. Należy robić to szybko. Wystarczy jedna lub dwie warstwy. 

Gotowe płaty ciasta zdejmować z patelni delikatnie za pomocą palców. 

Dioul powinien być cieniutki i wpół przezroczysty. 

Przekładać płaty ciasta na ściereczkę i przykryć drugą ściereczką aby się nie wysuszyły.

Jeśli nie zamierzamy ich wykorzystać od razu należy za pomocą pędzelka delikatnie je posmarować odrobina oliwy lub oleju i położyć jeden na drugi (dzięki temu się nie skleją) i schować do pojemnika lub między bawełniane ściereczki. 


Komentarze