Zupa tajska



Przepyszna, rozgrzewająca zupa tajska z kurczakiem, krewetkami, mleczkiem kokosowym i imbirem. Kto spróbuje, ten będzie zachwycony!

Pierwszy raz zupę tajską zjadłam w jednej z restauracji nad morzem. Tak bardzo mi zasmakowała, że postanowiłam odtworzyć smaki aby cieszyć się nią częściej we własnym domu.

Koniecznie wypróbujcie- jest przepyszna!

SKŁADNIKI:
  • 2 litry bulionu drobiowego
  • 100 ml mleczka kokosowego
  • kawałek świeżego imbiru
  • połowa piersi z kurczaka
  • makaron vermicelli
  • opakowanie mrożonych lub świeże krewetki
  • kilka grzybów shitake (w zastępstwie można użyć 2-3 pieczarki)
  • sól, pieprz, kurkuma, ostra papryka
  • 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
  • imbir w proszku
  • kolendra w proszku
  • 1 cebula
  • 2 lub 3 ząbki czosnku
  • łyżka oleju kokosowego (można dać zwykły jeśli nie mamy kokosowego)
  • szczypiorek

WYKONANIE:

Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojony drobno jeden ząbek czosnku i krewetki. Smażyć mieszając wszystko przez kilka minut. Odstawić z ognia i przełożyć krewetki do miseczki.

Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę i obsypać kurkumą i ostrą papryką. 

Cebulę i imbir pokroić w drobną kostkę a pozostały czosnek przepuścić przez praskę. 

Ponownie rozgrzać odrobinę oleju na patelni i dodać cebulę. Przesmażyć chwilę i dodać kurczaka. Smażyć chwilę i dodać imbir oraz czosnek.

Bulion zagotować.

Gdy wszystko się podsmaży przełożyć zawartość patelni do garnka z gorącym bulionem. 

Dodać krewetki oraz pastę curry, sól, pieprz, trochę kolendry i sproszkowanego imbiru. Dodajemy też drobno pokrojone grzyby. 

Gotować kilka minut a następnie wlać mleczko kokosowe. Zupa powinna się jeszcze pogotować ok. 10 minut.

Do miseczki wkładamy trochę ugotowanego makaronu, wlewamy zupę i posypujemy ją drobno pokrojonym szczypiorkiem.

Komentarze