Sfenj- pączki z Maghrebu


 Sfenj to bardzo popularne pączki w Maroku, Tunezji i Algierii. Przygotowuje się je bardzo łatwo i są przepyszne. Jeśli lubicie słodkie, możecie posypać je cukrem pudrem albo polać lukrem :) Tradycyjnie podawane są do kawy lub miętowej herbaty.

SKŁADNIKI:
  • 500 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka drożdży instant 
  • 1 i 1/2 szklanki wody- w zależności jak mąką będzie wchłaniać wodę (szklanka o pojemności 250 ml)
  • olej

WYKONANIE:

Do dużej miski wsypać przesianą mąkę, sól, cukier i drożdże. Wymieszać i za pomocą miksera wyrobić ciasto (10 minut). 

Ciasto odstawić przykryte ściereczką na godzinę. 

Po upływie czasu wyrabiać ciasto za pomocą rąk przez ok 5 minut a następnie odstawić i przykryć ściereczką na ok. 20 minut. 

Przygotować półmisek lub tackę i natłuścić ją olejem. Ciasto rwać na kawałki wielkości śliwki i odstawić wszystkie kawałki na natłuszczony półmisek/tackę i przykryć ściereczką. 

Rozgrzać olej na patelni. 

Ręce natłuścić olejem by łatwiej było pracować z ciastem. 

W każdej kulce ciasta robić w środku dziurkę za pomocą palca i ciasto porozciągać delikatnie na boki. 

Pączki kłaść na głęboki, gorący tłuszcz i smażyć z obu stron aż będą rumiane, zezłocone. 

Gotowe już pączki przekładać na ręcznik papierowy. Podawać razem z kawą albo herbatą.

Komentarze