Szorba- algierska zupa (przepis II)


Przed Wami drugi już na blogu przepis na algierską szorbę. Jak już za pewne wiecie, co region to nieco inny przepis. Czasami różnica tkwi w przyprawach, czasami w użytych warzywach. Zupa z tego przepisu jest banalnie prosta w przygotowaniu i zawiera mało składników ale jest przepyszna, aromatyczna i pełna przypraw.


SKŁADNIKI
  • 8 skrzydełek z kurczaka lub kawałek baraniny/jagnięciny
  • 3 pomidory
  • 1 cebula
  • 4 lub 5 łodyg selera naciowego
  • 1 mała cukinia (opcjonalnie)
  • świeża lub suszona mięta (dodaje zupie tego oryginalnego smaku i aromatu)
  • pęczek świeżej kolendry
  • sól, pieprz
  • papryka ostra
  • szczypta imbiru
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • odrobina oleju
  • kasza jęczmienna drobna 
  • cytryna
  • odrobina mąki 

WYKONANIE:

Do garnka wlać odrobinę oleju. Na rozgrzany olej wrzucić pokrojoną drobno cebulę i przesmażyć dosłownie przez chwilę. 

Dodać obrane ze skórki i pokrojone drobno pomidory. Wszystko przemieszać i chwilę poddusić. 

Dodać mięso oraz pokrojony drobno seler naciowy, umytą ale nie obraną cukinie (opcjonalnie) i część pęczku kolendry. Wszystko zalać wodą tak aby przykryła mięso i warzywa. 

Dodać wszystkie przyprawy z wyjątkiem soli. Gotować na większym gazie aż do momentu zagotowania się a następnie zmniejszyć płomień i gotować aż mięso będzie miękkie. 

Gdy mięso będzie już miękkie, wyjąć je z garnka. Całą zupę przelać przez sito do drugiego garnka a warzywa przetrzeć przez sito lub przecierak i przetarte dołożyć je spowrotem do zupy. 

Dodać sól oraz koncentrat pomidorowy. W razie potrzeby można dodać jeszcze trochę pozostałych przypraw. 

Zupę ponownie zagotować i dodać kilka łyżek kaszy (w zależności jak gęstą zupę chcemy uzyskać). Mieszać co jakiś czas i gotować na malutkim ogniu aż kasza będzie miękka.

Sok z połowy cytryny wymieszać w oddzielnym naczynku z odrobiną mąki i zupy. Energicznie wymieszać i wlać do zupy. 

Gotową zupę nalewać na talerze i posypać drobno pokrojoną kolendrą. 


Komentarze