Kalb el louz/chamiya (przepis I)



Chamiya znana również pod nazwą kalb el louz to bardzo słodkie i lepkie ciasto z Algierii. Do kupienia w każdej cukierni. Chamiya powstaje z semoliny jak wiele innych algierskich słodkości. Już upieczona zostaje polana syropem. Algierskie wypieki są najczęściej bardzo słodkie dlatego osobiście preferuje zmniejszenie ilości cukru. Możecie go użyć tyle ile w przepisie który przywiozłam prosto z Oranu lub o połowę mniej.


SKŁADNIKI:

  • 500 g grubej semoliny (można w zastępstwie użyć kaszy manny. O tym czym jest semolina i kiedy możną ją zastąpić manną pisałam tutaj)
  • 125 g masła i dodatkowe pół łyżki do wysmarowania foremki
  • 200 g cukru
  • 2 łyżki mazhar czyli wody z kwiatu pomarańczy 
  • pół łyżeczki aromatu migdałowego
  • pół łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
  • garść całych migdałów do ozdobienia wierzchu ciasta lub garść rozdrobnionych płatków do dodania do środka ciasta
syrop:

  • 1,5 szklanki wody
  • 230 g cukru
  • 3 łyżki wody z kwiatu pomarańczy

WYKONANIE:

Do garnuszka wlać wodę i wodę z kwiatu pomarańczy oraz wsypać cukier. Wymieszać i gotować na małym ogniu ok. 15 minut. Następnie pozostawić do wystudzenia.

W misce umieścić wszystkie składniki i wyrobić rękoma ciasto.

Foremkę (o dowolnym kształcie) wysmarować masłem. Ciasto przełożyć do foremki i wygładzić wierzch. Ostrym nożem pokroić ciasto na kwadraty lub prostokąty.

W każdy kawałek położyć całego migdała delikatnie dociskając do ciasta.

Piec w 200 stopniach przez ok. godzinę.

Gdy ciasto osiągnie już piękny, złoty lub jasno brązowy kolor wyjąć z piekarnika (nie wyłączając go) i polać wierzch połową syropu. Następnie wstawić blaszkę z powrotem do piekarnika na kilka minut aby ciasto wchłonęło syrop.

Następnie wyjąć ciasto i polać je resztą syropu. Zostawić do ostygnięcia (cały syrop zostanie wsiąknięty przez ciasto po jakimś czasie).

Komentarze