piątek, 8 czerwca 2018

Bourek z ziemniakami i tuńczykiem



Po przepisie na bourek z mięsem mielonym (przepis znajdziesz klikając tutaj) przyszła kolej na inny i bardzo popularny farsz którym napełnia się boureki w Algierii. Farsz z ziemniaków i tuńczyka z dodatkiem oliwek i natki. Przepyszny!

SKŁADNIKI:

  • ciasto dioul (kupne lub z mojego przepisu)
  • kilka ziemniaków
  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • 1 jajko
  • mała garść zielonych oliwek
  • kilka gałązek natki
  • sól, pieprz
  • serek topiony (opcjonalnie)
  • olej do smażenia

WYKONANIE:

Ziemniaki obrać, umyć i ugotować. Ugotowane rozgnieść widelcem i zostawić do wystudzenia.

Do wystudzonych ziemniaków dodać odsączonego z oleju tuńczyka, jajko, poszatkowaną natkę, pokrojono drobniutko oliwki. Dodać sól i pieprz.

Wszystko dokładnie ugnieść widelcem i wymieszać.

Każdy płat ciasta dioul przekroić ostrym nożem na pół i posmarować cienką warstwą serka topionego (można pominąć i nie dodawać serka).

Na płat ciasta nałożyć farsz i składać go w małe trójkąciki lub cygara.

Na patelni rozgrzać olej i smażyć boureki aż będą miały złoty kolor z każdej strony.

Odłożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym aby pozbyć się nadmiaru oleju.

Ciepłe podawać jako przekąska lub dodatek do szorby lub hariry (wszystkie przepisy na algierskie zupy znajdziecie na blogu, wpisując w wyszukiwarkę ,,szorba'' lub ,,harira'').

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz