sobota, 23 czerwca 2018

Falafel z sosem tahini


Miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz kotleciki z ciecierzycy, popularne w Egipcie, Libanie czy Izraelu. Wspaniale smakują razem z sosem tahini i chlebkiem pita

SKŁADNIKI:

  • 250 g suchej ciecierzycy 
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • mały pęczek natki
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/3 łyżeczki imbiru
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki sody
  • olej do smażenia
sos:

  • 2 łyżki tahini
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • kumin
  • ostra papryka
  • szczypta posiekanej natki pietruszki






WYKONANIE:

1. Sos tahini:

Wszystkie składniki na sos oprócz natki wymieszać ze sobą dokładnie. Sos przełożyć do miseczki i posypać natką.

2. Falafel:

Ciecierzycę wsypać do dużej miski lub garnka i zalać zimną wodą (sporo ponad poziom ciecierzycy). Zostawić do namoczenia przez ok. 8-10 godzin.

Odcedzić ciecierzycę i wsypać do miski lub blendera razem z cebulą i czosnkiem. Blendować aż zacznie się kleić. Dodać przyprawy i poszatkowaną natkę.

Formować małe kuleczki i smażyć je na rozgrzanym oleju. Przewracać co chwila z boku na bok aby falafele były zarumienione z każdej strony.

Gotowe falafele podawać razem z sosem i chlebkiem pita lub warzywami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz