środa, 13 czerwca 2018

Seleryba po grecku



Pierwszy raz natknęłam się na przepis na selerybę 2 lata temu na blogu Jadłonomia. Postanowiłam wypróbować ze zwykłej ciekawości. Któregoś dnia przygotowałam selerybę a do niej warzywny sos taki jak w klasycznej wersji ryby po grecku.

Postawiłam na stole mówiąc, że dziś jemy rybę po grecku. Ku mojemu zaskoczeniu większość osób dała się nabrać myśląc, że na prawdę je rybę. Oczywiście jak to z każdą zweganizowaną potrawą smak nigdy nie będzie identyczny jak oryginalna wersja ale tej potrawie na prawdę nieźle udaje się oszukać kubki smakowe osób które ją jedzą :)

Ja zmieniłam nieco proporcje, dodałam przyprawę do ryb i użyłam jajka.

Przepis na sos warzywny jest natomiast mojego autorstwa.

SKŁADNIKI:

  • połówka selera
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 2 arkusze nori plus 3 dodatkowe do owijania selera
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • sól, pieprz
  • przyprawa do ryb
  • bułka tarta
  • jajko
  • olej do smażenia
sos warzywny:

  • 1 duża marchewka
  • 1 duża pietruszka
  • 1 duża cebula
  • biała część pora
  • kawałek selera
  • woda i koncentrat pomidorowy lub butelka passaty pomidorowej *
  • sól, pieprz
  • tymianek
  • papryka słodka
  • papryka chili
  • cukier

*Jeśli użyjecie koncentratu sos będzie miał gęstszą konsystencję. Jeśli passatę- będzie rzadszy.




WYKONANIE:

Selera pokroić na niezbyt grube plastry a następnie jeszcze na połówki. 

W garnku zagotować bulion, dodać arkusze nori, sos sojowy, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna kolendry, sól, pieprz i pół łyżeczki przyprawy do ryb. 

Włożyć do garnka kawałki selera i gotować aż będzie miękki (ale nie może się rozpadać).

Ugotowanego selera wyjąć z garnka i zostawić do ostygnięcia.

Gdy seler ostygnie, wycinać kawałki nori i przyklejać je na jedną stronę każdego kawałka selera.

Odwrócić selera na drugą stronę i posypać każdy kawałek szczyptą przyprawy do ryb.

Każdy kawałek maczać w jajku z obu stron i obtaczać w bułce tartej.

Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. 


Sos warzywny:


Warzywa zetrzeć na tarce a cebulę pokroić w drobną kostkę. Wszystko przełożyć do miski i dodać sól, pieprz, paprykę słodką, chili, odrobinę tymianku i odrobinę cukru. Wymieszać. 

Na patelni rozgrzać trochę oleju i wyłożyć warzywną mieszankę. Chwilę przesmażyć i wlać gorącą, przegotowaną wodę (tyle aby przykryła warzywa) lub passatę pomidorową. 

Poddusić wszystko do momentu aż warzywa zmiękną.

Dodać koncentrat pomidorowy (jeśli użyliście passaty to nie dodajecie już koncentratu) i wymieszać wszystko. Zostawić na ogniu jeszcze na 5 minut. 

Usmażoną selerybę przełożyć do sosu warzywnego. 

Podawać do ziemniaków lub pieczywa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz