Basboussa- algierski przepis na ciasto z semoliny polane syropem cukrowym



Basboussa (czyt. basbusa) to jedno z najpopularniejszych ciast w krajach arabskich. Co kraj, co region to inny przepis. Jak zawsze różnią się miedzy sobą poszczególnymi składnikami. Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na algierską basbousse z Oranu. Robi się ją szybko i łatwo. Typowa basboussa jest bardzo słodkim deserem więc jeśli tak jak ja nie lubicie ciast-ulepków po prostu dodajcie mniej cukru :)

 SKŁADNIKI:
  • 430 g semoliny *
  • 50 g mąki
  • 50 g mielonych migdałów
  • 60 g wiórków kokosowych
  • 200 g stopionego masła
  • 200 g serka waniliowego
  • 100 g cukru
  • 1,5 łyżki proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki wody z kwiatu pomarańczy **
  • kilka migdałów do dekoracji (opcjonalnie)
syrop:
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2,5 szklanki wody
  • 2 łyżki wody z kwiatu pomarańczy
* semolina to kaszka z pszenicy durum ale jeśli nie macie możliwości jej kupienia to zastąpcie ją kaszą manną. Zrobiłam tak dwa razy i ciasto wyszło równie pyszne i udane
** aromat kwiatu pomarańczy jest do kupienia w sklepach internetowych i niektórych delikatesach. Nadaje deserom specyficzny smak i zapach, jeśli jednak nie macie możliwości by go kupić polecam dodać sok z cytryny, wtedy ciasto nabierze cytrynowego aromatu)

WYKONANIE:
Zmieszać semolinę, cukier, proszek do pieczenia, mąkę, wiórki kokosowe i mielone migdały. Dodać wodę z kwiatu pomarańczy, stopione masło, serek waniliowy. Zagnieść ciasto (jeśli zbyt gęste można dodać odrobinę mleka). 

Formę wysmarować masłem i przełożyć do niej ciasto. Wygładzić wierzch, podzielić na romby (lub kwadraty, jak kto woli). W każdy z nich włożyć na wierzch migdał. Piec ok. 40-45 minut w temperaturze 180 stopni, tak aby wierzch miał kolor złoto-brązowy. 

Po upieczeniu polać częścią zagotowanego, wystudzonego syropu i wstawić jeszcze na kilka minut do piekarnika. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i wyjąć ciasto. Polać delikatnie resztą syropu i zostawić do wystygnięcia.

Komentarze